29 Haziran 2015 Pazartesi

Kahvenin İnsan Sağlığına Yararları

 
Kahve kimine geceleri kimine gündüzleri kimi ayıkken kimi sarhoşken kimi güne başlarken kimi gün biterken vazgeçemediğimiz içeceğimiz, bu kadar çok kahve tüketen bir toplum olarak kahvenin yararları nelerdir hiç merak ettiniz mi ? Ben sizin yerinize merak ettim ve yazıyorum.


 
Kahve rivayete göre ilk olarak bir etiyopyalı çiftçi tarafından keşfedilir. Hatta aynı rivayette şunlarda yazar bu çiftçinin keçi sürüsü vardır ve kahvenin çekirdeklerini yedikten sonra dans etmeye başlamışlardır, bu şekilde kahvenin vermiş olduğu enerjide keşfedilmiş olur. Düzenli kahve tüketimi kalp hastalıklarından tutun şekere kadar bir çok hastalığa engel olmamızı sağlıyor.

Kahve içerdiği yüksek miktardaki antioksidan kan damarlarının fonksiyonlarını arttırarak iltihaplanmayı ve kötü kolesterolü önlüyor. Düzenli kahve içildiğinde insanın sinir sistemindeki tahribatı %50 azaltıyor buda Parkinson hastalığına yakalanma riskini yarıya düşürüyor. Kahve hakkında çok ilginç araştırmalarda var bunlardan birisi de şöyle günde 3 fincan kahve içen kişi içmeyenlere oranlar yaşlandıklarında Alzheimer'a  yakalanma risklerinin %65 daha az olduğunu göstermiştir.

Kahve içeriğindeki kafeinin etkisi oldukça hızlıdır ilk yudumunuzu aldıktan sonra 10-15 dk ya etsini gösterir. Düzenli kahve tüketimi vücuttaki ürik asit dengesini düşürür, böylece gut hastalığına yakalanma riskini de azaltır. Safra akışkanlığını ve idrar üretimini arttırmakla beraber safra ve böbrek taşı üretimini engeller.

Yapılan araştırmalarda kahvenin tip 2 yönünden de diyabet hastalığını engellediği gözlemlenmiştir. Kahvenin içinde bulunan mineral, antioksidan kahvenin glikoz metabolizmasını ve insülin değerlerini dengelediği görülmektedir. Bir fincan kahve yetişkin bireylerin günlük magnezyum ve potasyum ihtiyacının %3' nü,  B2 vitamin ihtiyacının %11' ini ve B5 vitamin ihtiyacının %6'sını karşılamaktadır.

Yapılan yine başka bir araştırmada kahvenin vücuttaki metabolizma hızını %3 ile %11 arasında arttırdığı görülmüştür. Yoğun bir spor programının 1 saat öncesinde kahve içerseniz spor yaparken hissedeceğiniz ağrınız azalır. Bunun sebebi ise kahvede bulunan kafein hücrelerdeki acı alıcılarını çalıştıran adenozin kimyasalını bloke etmesidir.

Çocukların fazla kahve tüketimi zararlıdır fakat sabahları süt ile tüketecekleri çok az miktarda kahve zihinlerinin açık kalmasını sağlayacaktır.

Okuduğunuz gibi kahvenin birçok yararı var bunlar yapılan araştırmalarla kanıtlanmış ve bizlere sunulmuştur o zaman bir fincan kahveyi hakkettik ama iftardan sonra bol kahveli günler.

6 yorum:

  1. Allahım taptığım içeceğin bu kadar faydası olması evet vücutta çok su kaybettiriyor bu bi gerçek gün içinde daha çok su içerek dengeleyebiliriz ama vücudun demir oranını düşürdüğünü ded söylüyorlar ama inanılmaz seviyorum yine de ben sütsüz şekersiz sade filtre kahveciyim gidip hiç aaaa karamel makiyato canıım dediğimi bilmem:D onlar kahveden gelmiyor bana sen nasıl seversin bilmem ama en güzel şekersiz tadı çıkıyor bence :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hı bi de ben kahveyi keyif yapmak için içenlerdenim istemiyorsam içmem ya da bir yere gittiğimde istediğim gibi olmamışsa yine içmem güzel tadını hiç bozmak istemem çünkü :)

      Sil
    2. Kahvede bende karışımı pek sevmem sert olmalı kahvenin has tadını hissetmeliyim sabah ayılmak için aksamda yorgunlugumu atmak için mutlaka içerim heleki çay ağzıma koymayan biri olarak kahve olmassa olmazlarımdan :)

      Sil
  2. Merhaba Deep beğenmene sevindim bende en kısa zamanda iadeyi ziyarete geleceğim :)

    YanıtlaSil
  3. Merhaba Blog keşif etkinliğinden geldim bloğuma bekliyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. geç gördüm ama mutlaka bloğunuza gelirim Tuğba hanım :)

      Sil

 

ignekutusu © 2012 Web Design by Ipietoon Blogger Template and Home Design and Decor Vector by Webdesignhot