21 Eylül 2015 Pazartesi

Neden Ağlarız Hiç Merak Ettinizmi ?



Erkekler ağlamaz sil göz yaşlarını demiş Nilüfer ama bu kocaman bir yalan çünkü ağlamak istemsizce olan bir şey. Kimse diyebilir mi ben ağlamadım diyen ?  Neden ağlarız nedir bizi ağlatan ?

Şöyle bir düşünürsek aslında ağlamamız için birçok sebep sayabilirim. Bunların başında sevdiklerimizin ölümü veya zarar görmesi ağlamamız için çok güçlü bir sebep bazen aşk acısı bazen can acısı , kavga etmek gibi bizi üzen bir çok olay ağlamamıza sebep olabilirken bazen de mutluluktan da ağladığımız olur.

Durum bu olunca şu kanıya varabiliriz ağlamak üzüntü , acı , duygusallık , sevinç gibi aşırı duygularda kendiliğinden gelişen engel olamadığımız bir olay . Bu şekilde ağlamak  bir nevi rahatlama stres atma vücudun gevşemesine yol açmaktadır.

Bazen de ağlamayı kendi lehimize kullandığımız da olur istediğimiz bir şeyin alınması bize destek olunması işlediğimiz bir hatadan ne kadar pişman olduğumuzun kanıtı gibi kullandığımız olur . Buda ağlamaya engel olamamamıza rağmen bile bile ağlaya bildiğimizin kanıtıdır.

Ama ağlamak her zaman mantıklı sebeplerden dolayımı meydana gelir gerçek olmayan bir şeyi gerçekmiş gibi düşünüp ağladığımız zamanlarda yok mu? Mesela dizi filimler sinema filmleri özellikle gerçek olmadığını bildiğimiz halde ağladığımız şeylerdir ama neden buna engel olamayız neden yalan gerçek olamayan şeyler içinde ağlarız?

Bunun sebebi filmlerde geçen olayları empati kurarak kendimize bağdaştırmak kendimiz o olayı yaşamış gibi düşünmek yada benzerini yaşadığımız bir olaya bağdaştırmak ağlamamıza sebep olan nedenlerden biri diğer bir neden de filmlerde kullanılan müzikler duygusal slow müzikler duygu yoğunluğuna yol açıp ağlamamıza sebep olabilir hele ki filmdeki oyuncular yüz mimikleri ile acı sevgi üzüntü gibi duyguları bize yansıtabilir rolünü gerçekmiş gibi oynarsa buda bizi ağlamaya teşvik eder.

Ağladığımızda akan göz yaşının görevi nedir ne işe yarar peki ? Göz yaşının en büyük görevi göz içerisindeki toz gibi yabancı maddeleri temizleyerek gözün dışına atmasıdır. Göz yaşını oluşturan en önemli bezler (Lacrimal  Gland)  adı verilen bezlerdir ve göz yaşının çoğu buradan salgılanmaktadır.
Kirpiklerin dibindeki yer alan minik keselerden salgılanan oluşumla göz yaşı tamamlanır. Oluşan göz yaşı üstten aşağıya akarak gözü temizler ve dışa atılır.

Bilmediğimiz bazı istatistikleri de sizinle paylaşmak istiyorum
  • İstatistiklere göre hayatımız boyunca 10 göz yaşı dökeriz.
  • Yapılan araştırmalara göre Fillerde üzgün olduklarında ağlarlar.
  • Bebekler kendilerini ifade etmek için gözyaşı dökerler acıktıklarında canlarının yandığında altlarına yaptıklarında rahatlarını bozan her şey için ağlayarak ebeveynlerinin anlamasını sağlarlar.
  • Ağlamak herkesin bildiği gibi insanı rahatlattığı sanılır ama depresif durumlarda bu tam tersi olarak yansır kişiyi daha da üzüntüye sokabilir.
Ağlamak güzeldir ama sevinçle olması kaydıyla hepinizin sadece sevinçten dolayı ağladığı günler olsun hep mutlu güzel bir hayatınız olsun :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

ignekutusu © 2012 Web Design by Ipietoon Blogger Template and Home Design and Decor Vector by Webdesignhot